HemVäxterChipstest planeras när vår samling av gamla potatissorter utökas

Chipstest planeras när vår samling av gamla potatissorter utökas

Datum: 22.05.2018 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter

Kalmar Röd är en av de potatissorter som nu ska virusrensas.

I samma veva som årets första nypotatis plockades i Sverige blev det klart att NordGen kommer att kunna utöka sin potatissamling. I ett nytt projekt har Jordbruksverket beviljat bidrag som gör att vi kan virusrensa ett tiotal äldre lantsorter av potatis och därmed bevara dem för framtida generationer på ett säkert sätt.

 

Lantsorterna finns redan bevarade i NordGens så kallade fältsamling, men för att kunna bevara dem för framtiden som garanterat friska plantor behöver de virusrensas. Något som blivit möjligt först nu när Jordbruksverket beviljat pengar för det.

– Eftersom det här är potatis som inte finns att köpa som nytt garanterat friskt utsäde har de bevarats genom att många generationer odlat dem år efter år. Men när de odlas utomhus kommer de förr eller senare att utsättas för insekter som bär på olika typer av potatisvirus, säger Ulrika Carlson-Nilsson, växtexpert på NordGen.

Bevaras säkert på NordGen

Lösningen blir att istället bevara dem som mycket små plantor i glasrör i så kallade klimatkammare, in vitro. Det är så NordGen idag bevarar de 78 potatissorter vi har i vår samling och som vi även distribuerar till forskare och andra intressenter med en garanti om att de är friska från virus. Det är denna samling som nu ska utökas med fler sorter.

– Här i genbanken är de säkra. Vi bevarar dem i en steril miljö som levande plantor där de inte utsätts för risken att bli smittade av potatissjukdomar igen, förklarar Pawel Chrominski som är ansvarig för NordGens in vitro laboratorium.

Smak och utseende utvärderas

Efter att potatissorterna virusrensats kommer de att ingå i två olika fältförsök. I det ena ska motståndskraften mot potatisbladmögel utvärderas och i det andra ska sorterna utvärderas morfologiskt och dess kulinariska värde evalueras.

– Med andra ord ska vi analysera bland annat hur potatisen ser ut, växer och blommar. Men vi ska också titta på andra egenskaper t.ex. smaka dem, se om de har en mjölig eller fast konsistens efter kokning och testa hur de är att göra chips av, säger Pawel Chrominski.

Ökat bevarande och nyttjande

Ytterligare en aspekt som kommer att undersökas i projektet är om potatisen mörknar efter att den kokats, något som är viktigt för restauranger och kockar att veta när de väljer potatis att servera. Syftet med dessa undersökningar är att skapa intresse och underlätta att de här äldre potatissorterna faktiskt odlas och används även i framtiden. Bland potatissorterna som ska virusrensas finns bland annat den danska lantsorten Thy kartofler, Reyð Epli från Färöarna, Norjalainen Laivaperuna från Finland och den svenska Granuddspotatis.

– Projektet kommer bidra till ett ökat bevarande och nyttjande av våra gamla nordiska potatissorter, säger Ulrika Carlson-Nilsson.

Projektet är ett samarbetsprojekt inom Landsbygdsprogrammet. Medfinansiärer är Svensk Potatis, Larsvikens Lantbruks AB och Bodaholms gård.

 

Ulrika Carlson-Nilsson
Växtexpert
+46 40 53 65 51

 

 

Pawel Chrominski
Ansvarig in vitro-laboratoriet
+46 4053 66 43