HemSvalbard globale frøhvelvFrövalvet tog emot frön från Slovakien för första gången

Frövalvet tog emot frön från Slovakien för första gången

Datum: 25.10.2019 Författare: Sara Landqvist Kategori: Svalbard globale frøhvelv

Den här tiden på året, ger solens sista strålar Svalbard ett magiskt skymningsljus. Både den slovakiska och den norska jordbruksministern fick uppleva det när de deltog i den första frödeponeringen från Slovakien någonsin. Fröna från den slovakiska genbanken var i gott sällskap när de bars in i Svalbard Global Seed Vault tillsammans med även Polens första deponering samt frön från Sudan och ICARDA.

I slutet av oktober är den långa polarnatten inte långt bort på Svalbard. Om bara någon vecka kommer solen försvinna bakom de mäktiga bergen och inte återkomma förrän i mars. Men när de slovakiska fröna bars in var solen fortfarande närvarande och skapade en vacker, rosa kuliss till deponeringen som var ett viktigt bidrag till att säkra världens livsmedelstillgång.

Klimatförändringarna är ett stort problem och den genetiska mångfalden minskar i både vårt land och i resten av världen. Om vi ska skydda mångfalden måste vi också skydda fröna. Det är väldigt viktigt, inte bara för den slovakiska befolkningen utan för alla, säger Gabriela Matecna, Slovakiens minister för jordbruk och landsbygdsutveckling.

Gemensam ansträngning

Den slovakiska ministern ackompanjerades av den norska jordbruks- och matministern, Olaug Bollestad. Tillsammans bar de in Slovakiens första låda med fröer genom frövalvets ytterdörr till ljudet av applåder.

Med tanke på klimatförändringarna är det viktigare än någonsin att skydda de frön som vi behöver för att producera mat. Men genbanker är också bland det första som förstörs vid konflikter och oroshärdar. Så att skydda frön är också viktigt ur ett fredsperspektiv, för att bygga nationer och hjälpa framtida generationer, sade Bollestad.

Nya depositörer

Även Polen lade in frön för första gången vid det här tillfället, som vi tidigare berättat. Dessutom lade NordGen in frön från Sudan och ICARDA. ICARDA skickade faktiskt närmare hundra lådor som en del i deras arbete med att återuppbygga genbanken i Aleppo i Marocko och Libanon.  Med Slovakien och Polen som nya depositörer finns nu 78 olika genbanker representerade i Svalbard Global Seed Vault.

Åsmund Asdal, frövalvskoordinator Vi har också glädjen att bekräfta att även Rumänien nyligen skrivit under ett depositörsavtal och planerar att skicka frön. Med andra ord har 2019 varit ännu ett lyckat år för frövalvet. Men vi vill gärna att ännu fler genbanker tar chansen och skickar säkerhetskopior av sina frön för säker lagring på Svalbard, säger Åsmund Asdal, frövalvskoordinator på NordGen.

Nästa tillfälle för frödeponering kommer att ske i februari 2020. Då kommer förmodligen nästa rum i frövalvet börja tas i bruk eftersom det första av de totalt tre rummen är nästan fullt av frön.