HemVäxterLandsbygdsministerns besök fokuserade på frön för framtiden

Landsbygdsministerns besök fokuserade på frön för framtiden

Datum: 04.09.2019 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter
Johan Axelsson, frölabsansvarig, visade Jennie Nilsson hur man tröskar morotsfrön manuellt.

Johan Axelsson, frölabsansvarig, visade Jennie Nilsson hur man tröskar morotsfrön manuellt.

Hur gör man egentligen när man tröskar morotsfrön för hand? Och hur ser kopplingen ut mellan NordGen och en välkänd saft? Det vet den svenska landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) nu. Idag vi på NordGen nämligen chansen att berätta mer om vår verksamhet för henne.

På vägen mellan lunchen på Alnarpsgården och invigningen av Grogrund tittade landsbygdsminister Jennie Nilsson in en kort stund i NordGens växthus för att lära sig mer om vårt arbete. Under det skyddande glastaket fick hon försöka identifiera raps, prova på att handtröska morotsfrön och smaka bröd gjort på Ölandsvete. Men framförallt fick hon en inblick i vilka möjligheter den nordiska frösamlingen bär på.

– Vi kunde bland annat berätta om hur våra morötter används för att framställa naturliga färgämnen så vi kan ersätta kemikalierna i många av våra livsmedel. Som grunden för all växtförädling innebär vårt genetiska material också enorma möjligheter när det gäller att miljö- och klimatanpassa jordbruket. Det var fantastiskt att se att ministern direkt förstod vilken skatt det är vi förvaltar här, säger Lise Lykke Steffensen, NordGens direktör.

”Krävande arbete”

Men genbanksverksamheten är också ett tungt jobb och ministern hade stor förståelse för vilka utmaningar vi står inför. Vi kunde bland annat visa platsen där vårt nya hus ska byggas, ett hus som Sverige betalar hyran för och som kommer att lösa många av problemen som vi har i våra nuvarande lokaler. Dessutom hann vi med att berätta om hu fröförökningen ibland är riktigt svår. Som att sparrisen behöver tre år på sig innan vi kan samla frön och att vi måste vara riktigt elaka mot vitkålssorterna för att de överhuvudtaget ska gå upp i fröställning.

– Det var spännande att få se vilket krävande arbete det faktiskt är att bevara den genetiska mångfald som NordGen har ansvar för. Det material som de har i sina frysar, växthus och fält är i princip grunden för vår framtida matproduktion. Och det är något vi verkligen måste se till att vara rädda om, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Och hur var det nu med den där kopplingen mellan NordGen och saften? Jo, Fun Light använder ett naturligt färgämne som utvunnits ur svarta morötter som finns i vår frösamling. Samma sak gäller en mängd andra produkter, som godis och yoghurt med naturliga färgämnen.