HemHusdjurNordGen bjuder in till kurs i mjukvaruprogrammet EVA

NordGen bjuder in till kurs i mjukvaruprogrammet EVA

Datum: 02.09.2019 Författare: Sara Landqvist Kategori: Husdjur
Finncattle

Bland flera av våra nordiska husdjursraser finns det så få individer kvar att vi riskerar både inavel och förlust av värdefull genetisk mångfald om vi inte tänker oss för när vi avlar nya djur. Därför har NordGen utvecklat mjukvaruprogrammet EVA som övervakar inavelsrisken och ger avelsrekommendationer. Låter det intressant? Välkommen till en kurs i EVA den 26–29 november i Oslo.

Moderna avelsprogram som använder både avancerade, statistiska och molekylära genetiska metoder och teknologier ger fina resultat när det gäller genetiska egenskaper, men riskerar att öka problem med inavel. Detta har lett till att behovet av verktyg som övervakar och kontrollerar risken för inavel i en population ökar. Ett sådan verktyg är optimal bidragsselektion (OCS). Mjukvaran EVA i sin tur ger förutsättningar för långsiktiga avelsbeslut som tar hänsyn både till genetiska egenskaper och risk för inavel. EVA har använts med lyckade resultat på både kommersiella och hotade populationer i de nordiska och baltiska länderna.

Praktiska övningar

Målet med kursen är att introducera och implementera verktyget OCS för ett hållbart användande av avels- och bevarandeprogram. Vi vill även främja det individuella användandet av EVA-mjukvaran med hjälp av praktiska övningar.

För att få ut så mycket som möjligt av kursen förväntas deltagarna ha grundläggande kunskap om avelsprogram. Programmet EVA ska även vara nedladdat på deltagarens dator och fungera bra innan kursstarten. Om du vill använda EVA genom R ska även den senaste versionen av R-studio vara installerad.

För mer information om registrering, boende med mera, klicka här.

Information om EVA samt nedladdning av mjukvaran hittar du genom att klicka här.

Har du några ytterligare frågor, kontakta:

Line Sass Kirkegaard, rådgivare NordGen Husdjur.
Mail: line.sass.kirkegaard@nordgen.org
Telefonnummer: +47 41348273