HemSvalbard globale frøhvelvNordGen deponerar egna frön i Globala frövalvet på Svalbard

NordGen deponerar egna frön i Globala frövalvet på Svalbard

Datum: 17.10.2017 Författare: Sara Landqvist Kategori: Svalbard globale frøhvelv

 

Rimfrosten gnistrar i den tunga ståldörren. Valvet inne i berget med den ständiga permafrosten väntar tyst och stilla på nästa besökare.
Den här gången ska NordGen deponera sina egna fröprover.

 

Hjulen på vagnen som bär lådorna med frön rullar jämt mot den frusna marken. Det är Fredrik Olsson och Åsmund Asdal som vant navigerar den igenom smala dörrhål och på isig mark. Det är inte första gången de gör detta. Åsmund Asdal är koordinator för det Globala Frövalvet och Fredrik Olsson har varit uppe och hjälpt till flera gånger tidigare.

– Idag är det ganska lätt. Vi brukar lägga in många fler lådor och då är det lite kämpigare, säger Fredrik Olsson, som i vanliga fall är arbetsledare på NordGens fält- och växthusavdelning.

Från egenodlade växter

Men den här gången är det lite speciellt. När vagnen rullat igenom den sista frostklädda dörren sätter Fredrik Olsson NordGens lådor på rätt ställe. Lådor med frön som han själv varit med om att odla.

– Vissa av de här växterna har jag odlat under två år. Jag har sått på hösten eller vintern och sedan tagit hand om dem hela säsongen. När vi sedan får ett bra resultat på grobarhet och får veta att vi kunnat samla in tillräckligt många frön, då är det skönt att veta att man har lyckats med sin uppgift, säger han.

Frön från hela världen

Det Globala frövalvet på Svalbard byggdes och finansierades helt och hållet av den norska staten. Idag drivs det i ett trepartsavtal mellan den norska staten, The Global Crop Diversity Trust och NordGen där norska staten och Crop Trust står för större delen av finaniseringen under tiden som NordGen har ansvaret för att förvalta och sköta all administration kring frövalvet.

NordGen hanterar med andra ord fröprover som skickas från hela världen, men idag var det fröer från Nordiskt Genresurscenters egna odlingar som deponerades när 2 437 olika accessioner lades in.

– För mig är det häftigt att kunna vara med när cirkeln sluts. Jag har just nu bidragit till att bevara just den här accessionen, förhoppningsvis i många år framöver, säger han.

Merparten av de nu inlagda fröproverna är olika sorters korn.

Lådor även från Colombia och Peru

Förutom NordGen har även två andra genbanker valt att deponera fröprover den här gången. International Center for Tropical Agriculture, CIAT, skickade frön från Colombia och International Potato Center, CIP, skickade från Peru.

– CIAT deponerade främst olika sorters bönor och vallväxter. CIP arbetar främst med olika knölväxter och lade in accessioner från 15 olika länder, säger Åsmund Asdal, koordinator för det Globala Frövalvet på Svalbard.

NordGen lade in fyra lådor med frön den här gången. Sedan tidigare fanns det 46 lådor.

– NordGen ligger väl i fas med sin långsiktiga målsättning att deponera säkerhetskopior av alla sina viktiga accessioner i frövalvet, säger Åsmund Asdal och stänger den tunga dörren med den gnistrande frosten.