HemUncategorized @skandNordGen föreläser om Frövalvet på två olika engelska festivaler

NordGen föreläser om Frövalvet på två olika engelska festivaler

Datum: 06.07.2018 Författare: Sara Landqvist Kategori: Uncategorized @skand, Växter

Missa inte att lyssna på när NordGen föreläser om Svalbard Global Seed Vault om du är i London just nu. På två olika festivaler diskuterar vår frövalvskoordinator frön, framtiden och vikten av att bevara våra genetiska resurser. Så sätt ett kryss i kalendern den 6 och 7 juli.

The FutureFest är en av Europas största festivaler som utforskar olika sätt att skapa en bättre framtid. Bland andra kända talare och debattdeltagare har NordGen bjudits in, som ansvarig för verksamheten i Svalbard Global Seed Vault, för att delta i en paneldebatt anordnad av the Heritage Future project vid UCL Institute of Archaeology in London.

Presentation och paneldiskussion

Vid en av festivalens scener kommer NOrdGens frövalvskoordinator Åsmund Asdal att berätta mer om Frövalvet och delta i en paneldiskussion med professor Harrison together samt Mafalda Costa från Frozen Ark project och Martin Kunze från Memory of Mankind project.

– Diskussionerna kommer att beröra de saker som bevaras inom de tre olika projekten; hur materialet bevaras, när den framtid som de bevaras kommer att komma samt hur materialet ska användas i framtiden, säger Åsmund Asdal.

Förutom de scener och framträdanden som är vanliga på festivaler, ska FutureFest i hjärtat av London skapat en skog och trädgård där talarna är inbjudna att möta mindre grupper av festivaldeltagare på ett mer informellt och intimt sätt. FutureFest samlar omkring 4 000 deltagare.

Läs mer om Future Fest här.

Samlar passionerade deltagare

Åsmund Asdal kommer också att delta på The Oxford Symposium on Food and Cookery. “Seeds” är temat för årets symposium som arrangeras på St Catherine’s College vid Oxfords Universitet den 6-8 juli. Festivalen lockar vanligtvis en mängd passionerade och entusiastiska deltagare; från matjournalister till historiker, antropologer, botaniker, arekologer, forskare, studenter. Den kallar sig den äldsta och viktigaste samlingspunkten inom området.

– Förutom att NordGen ska prata om att bevara frön I Svalbard Global Seed vault, nyckeltalare kommer från Millennium Seed Bank, som är en del av UK Royal Botanic Gardens i Kew, Tel Aviv University och Washington State University – som alla arbetar med forskning kring frön, säger Åsmund Asdal.

Frörecept och inspiration

Symposiet är även känt för dess spektakulära måltider som är designade för att ackompanjera det årliga temat. Luncher och middagar under symposiet i år inkluderar frörätter och inspiration från länder som Ukraina, Georgien, Persien, Burma och Israel samt frön från en mängd olika sorters grödor.

Läs mer om The Oxford Symposium on Food and Cookery här.