HemVäxterNordGen föreläste om gamla kålsorter och odlingsmanualer

NordGen föreläste om gamla kålsorter och odlingsmanualer

Datum: 13.12.2017 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter

Vilka hemliga knep har du för att lyckas odla gamla, danska kålsorter? Och hur gör man egentligen för att utveckla pedagogiska odlingsmanualer? NordGens växtexpert Annette Hägnefelt var en av föreläsarna på en temadag för plantgenetiska resurser i Danmark.

 

I augusti lanserade den danska regeringen en strategi för plantgenetiska resurser i jordbruket. Strategin fokuserar på hur dessa resurser ska bevaras, användas och utvecklas samt det internationella arbetet inom området.  Igår, bjöd det danska Miljö- och födevaredepartementet in till en temadag om strategin på Det Gröne Museum i Auning. NordGen deltog i temadagen och bidrog även med en kort föreläsning om just gamla kålsorter och hur man utvecklar odlingsmanualer.

NordGens uppdrag är att bevara, utveckla och främja ett hållbart användande av plantgenetiska resurser i de nordiska länderna. Det kan låta abstrakt och svårt, och det är det också ibland. Men ofta handlar det också om att förmå ett kålhuvud att gå i blom eller förhindra att en purjolök dör under vintervilan. Med andra ord behöver man, för att bevara plantgenetiska resurser, ibland vara en riktigt duktig trädgårdsmästare.

–  Alla anställda på NordGen går dessutom på något som kallas ett nordiskt kontrakt. Det innebär att det bara får jobbar här i max åtta år. Det leder till att överlämningsdokument som säkerställer att vi behåller kunskap och en hög kvalitet är extremt viktigt for oss. Odlingsmanualer är en del av denna kvalitetssäkring, säger, Jette Nydam Hansen, koordinator på NordGen.

Här kan du titta på Annettes presentation som ppt.