HemVäxterNordGen inleder samarbete med Nordens Hus på Färöarna

NordGen inleder samarbete med Nordens Hus på Färöarna

Datum: 15.07.2019 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter
Nordens Hus på Färöarna

Nordens Hus på Färöarna

Hård vind och kylig luft. Gröna vidder, fler får än man kan räkna till och en oslagbar utsikt. Färöarna är en fantastisk plats på jorden. Nästan lika fantastiskt är det samarbete som NordGen nu inlett med Norden Hus på Färöarna.

Det är ingen sommarvärme när NordGens växthustekniker Hulda Götmark kommer till Nordens Hus som ligger strax utanför Torshamn. Snarare känns långbyxorna och regnjackan som helt rätt plagg för dagen.

– Jag har kommit hit för att hjälpa till att välja ut, plantera och ge odlingsråd för växter som kan trivas i och omkring Nordens Hus. Växterna jag valt ut är arter som jag tänker kan klara sig och ge skörd på Färöarna med tanke på kort odlingssäsong, svalt klimat, nederbörd och en hel del vind säger hon.

Under tre dagar på Färöarna sådde och planterade Hulda och personalen på Nordens Hus rädisa, grönkål, majrova, kålrot, ärtor, trädgårdsmålla, mangold, sallat, dill, persilja, piplök, oregano och timjan. Allt såddes eller planterades i pallkragar, vissa med plastlock över för att ge skydd och värme.

Främjar kulturlivet

Nordens Hus på Färöarna har i uppdrag att främja kulturlivet på de 18 öarna öster om Island och koppla samman det med kulturlivet i de övriga Nordiska länderna. Själva byggnaden är en vacker konstruktion med glas, granit och gräs på taket. Här finns danssal, atrium och en aula med plats för 400 personer. Dessutom finns restaurangen Systrar i byggnaden. Tanken är att de ätbara växter som NordGen nu hjälpt till att plantera ska användas i matlagningen här.

Fantastisk start

Gunn Hernes, direktör Nordens Hus på Föräarna

– Vi tycker det är väldigt spännande med det här projektet som vi nu inleder med NordGen. Det tillför ytterligare en dimension i vårt kulturarbete – det som rör vårt odlade Nordiska arv. Att Hulda kommit hit och hjälpt oss komma igång med planteringen är en fantastisk start på samarbetet. Ett samarbete som vi räknar med att kunna fortsätta utveckla i framtiden, säger Gunn Hernes, direktör på Nordens Hus på Färöarna.

NordGens direktör Lise Lykke Steffensen håller med.

– Det är viktigt för NordGen att ha ett gott samarbete med olika aktörer på Färöarna. Vi bevarar fröer från färöiska växter och har utvecklat en lyckad bevarandeplan för den Färöiska ponnyn som var nära utrotning. Nu ser vi fram emot att fler lär sig om vikten av biologisk mångfald genom samarbetet med Nordens Hus. Det är en verkligt spännande utveckling vi står inför, säger hon.

Gunn Hernes och Hulda Götmark planterar ätbara växter i pallkragar utanför Nordens Hus på Färöarna.
Gunn Hernes och Hulda Götmark planterar ätbara växter i pallkragar utanför Nordens Hus på Färöarna.

 

NordGen har även tidigare varit engagerad i projekt på Färöarna. Bland annat har vi varit med om att utveckla en bevarandeplan för den Färöiska ponnyn som varit nära utrotning men nu verkar ha en ljus framtid igen.