HemVäxterNordGen nätverkar i 500 år gammal valskvarn

NordGen nätverkar i 500 år gammal valskvarn

Datum: 01.12.2017 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter

Långt innan Skåne blev svenskt malde Lilla Harries Valskvarn mjöl. Idag, 500 år senare, besöker NordGen kvarnen för att delta i ett möte med Cerealtekniska arbetsgruppen.

 

Cerealtekniska arbetsgruppen har funnits i över 30 år och träffas tre gånger per år. Vid mötena i arbetsgruppen deltar representanter från fröfirmor, växtförädlingsföretag, kvarnar, brännerier, bagerier och forskare från universitet och högskolor.

– Det är viktigt för oss att hålla kontakten med brukarna. Genom de här träffarna får vi bland annat veta mer om nya sorter som kommit ut på marknaden, säger Jan Svensson som är växtexpert inom stråsäd på NordGen.

Jan Svensson jobbar på NordGen som växtexpert inom stråsäd.

Kvarntekniska försök

Fokus vid träffarna är spannmål som odlas för att bli livsmedel. Förutom nätverksträffarna organiserar Cerealtekniska arbetsgruppen även kvarntekniska försök där olika sorters höst- och vårvete odlas för att sedan undersökas i bakningstekniska analyser.

– De som jobbar med kvarnar har kunskap som är viktig för oss på NordGen. Det är en viktig kontakt att ha om vi i framtiden ska göra mer försök, exempelvis testa vilka bakegenskaper gamla nordiska sädesslag har, säger Jan Svensson.

Cerealtekniska gruppens möten är öppna för alla och nya deltagare är välkomna.