HemVäxterNordGen önskar Glad Påsk med Lina Siscos fågelägg

NordGen önskar Glad Påsk med Lina Siscos fågelägg

Datum: 17.04.2019 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter
Lina Siscos Bird Egg

Lina Siscos Bird Egg

För närmare 150 år sedan åkte en kvinna i en täckt vagn genom USA:s inland till Missouri. Med på färden fanns en böna som NordGen nu, lagom till påsk, erbjuder hobbyodlare att beställa via shop.nordgen.org.

Kvinnan i vagnen var Lina Siscos mormor och det är också Lina som fått ge namn åt bönsorten som  heter Lina Siscos bird egg. Lina själv, var en av de sex ursprungliga medlemmarna av den amerikanska frösamlarföreningen Seed Savers Exchange som startade 1975. Föreningen har sedan skänkt bönan till NordGen som nu bevarar den i Alnarp.

– Lina Siscos bird egg är en buskböna som används torkad. Den är mycket smakrik och har en krämig, nästan potatisliknande konsistens. Dessutom är den ljus med ett vackert spräckligt mönster som för tankarna till just fågelägg, säger Ulrika Carlson-Nilsson, växtexpert på NordGen med ansvar för bönor.

Unikt erbjudande

En av alla de viktiga uppgifter världens alla genbanker har, är att distribuera genetiskt material till forskare, förädlade och andra personer som kan behöva det i sin yrkesutövning. Men NordGen erbjuder även allmänheten möjligheten att beställa frön.

– Varje år med start den 1 mars öppnar vi vår webshop där man kan beställa  grönsaker, spannmål och blommor. Det brukar vara en enorm efterfrågan och vi säljer ofta slut på det vi har. Men i år har vi faktiskt gott om frön kvar, så det är bara att passa på innan vi stänger butiken den siste maj, säger Johan Axelsson, ansvarig för frölaboratoriet på NordGen.

Genom att beställa frön och potatis från NordGen får du ett helt unikt material och bidrar dessutom till att bevara vårt kulturella och historiska odlingsarv.

Gå in på shop.nordgen.org för att göra din beställning.