HemVäxterNordGen undertecknade samarbetsavtal med Sydkorea

NordGen undertecknade samarbetsavtal med Sydkorea

Datum: 05.06.2019 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter
Lise Lykke Steffensen och Dr Kim Yong Ha skriver under samarbetsavtalet.

Den här veckan tog NordGen emot representanter från Baekdudaegan National Arboretum i Sydkorea. Syftet med besöket var att inleda samarbete och utbyta kontakter med institutionen som jobbar med att bevara vilda växter och biologisk mångfald i Sydostasien.

Rhododendronträdgård, sumpväxter och tigerskog. Baekdudaegan National Arboretum i Sydkorea har 31 olika tematrädgårdar och tre sibiriska tigrar på sina tre anläggningar som ligger längs med bergskedjan Baekdudaegan. Institutionen som är statlig, har till uppgift att bevara den biologiska mångfalden bland vilda växter och består, förutom trädgårdarna, av genbank och forskningsanläggning.

När det gäller genbanksverksamheten har NordGen mycket erfarenhet, inte minst med tanke på att ni har hanterat Svalbard Global Seed Vault i mer tio år. Det är därför vi kommit hit idag, för att underteckna ett samarbetsavtal med NordGen, säger Kim Yong Ha, generaldirektör för Baekdudaegan National Arboretum.

Undertecknade även depositörsavtal

Förutom samarbetsavtalet undertecknade även Kim Yong Ha ett depositörsavtal som behövs för att lägga in frön i Svalbard Global Seed Vault. NordGen, som driver Frövalvet tillsammans med den norska staten och den internationella organisationen Crop Trust, hanterar den här typen av administration på vägnar av Norge.

Vi är väldigt tacksamma för att Baekdudaegan National Arboretum tagit initiativ till det här samarbetet. Det visar på vilket högt anseende NordGen har internationellt. Genbanksarbetet måste ske på en global nivå och då är den här typen av kontakter ovärderliga, säger Lise Lykke Steffensen, NordGens direktör.

Baekdudaegan National Arboretum har stor erfarenhet av att arbeta med medicinalväxter och vilda kulturväxtsläktingar samt hur man hanterar deras frön. Det är ett område som NordGen ser fram emot att lära sig mer om. Förhoppningsvis kan vi se fram emot ett fruktsamt samarbete tillsammans med institutionen i Sydkorea.