HemVäxterNordGens gammeldansk smaksätter nya sorters öl

NordGens gammeldansk smaksätter nya sorters öl

Datum: 11.07.2018 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter

Foto: Carlsberg

Det började med en storstädning i en mörk källare i Carlsbergs lokaler. Där, i en dammig låda, fanns en skatt bevarad; en nästan 150-årig öl med jästceller som fortfarande var vid liv. NordGen levererade maltkorn från samma tid och så föddes ölsorten Carlsberg 1883.

Små kärnor, ax som knäcks lätt och dålig frost-tålighet. Kornsorten Gammel Dansk var, med moderna mått mätt, inte någon höjdare. Men i slutet av 1800-talet var den populär och odlades över hela Danmark innan den försvann till förmån för mer lämpliga kornsorter. Närmare 150 år senare gick NordGen igenom sina stråsäds-samlingar och levererade Gammel Dansk till den stora ölproducenten Carlsberg.

Foto: Carlsberg

– Vi ville göra en historisk öl som var så autentisk som möjligt. När vi hittade de gamla jästcellerna vid liv i vår källare vände vi oss till NordGen och bad om korn som odlades vid samma tid. Vi fick ett litet prov av kornsorten Gammel Dansk som vi uppförökade, både i Danmark och på Nya Zeeland, för att få tillräckliga kvantiteter att brygga öl av, säger Erik Lund, som är bryggansvarig på Carlsbergs forskningslaboratorium.

Samma recept och ingredienser

För att få fram Carlsberg 1883 använde Carlsbergs forskningslaboratorium exakt samma ingredienser, recept och bryggteknik som i slutet av 1800-talet. När den lanserades kommersiellt 2017 var det den första nya alkoholhaltiga öl som Carlsberg presenterade på över 20 år.

– Men utan NordGens samlingar hade vi inte kunnat brygga ölen på det autentiska vis vi var ute efter och inte heller kunnat berätta samma historia om dess ursprung, säger Erik Lund.

Berättelsen om Carlsberg 1883 är bara en av många om hur NordGens arbete bidrar till nytta i samhället. Läs fler berättelser i vår broschyr som du kan ladda ner här.