HemVäxterNordGens morötter bidrar till att ta fram mer naturliga livsmedel

NordGens morötter bidrar till att ta fram mer naturliga livsmedel

Datum: 18.07.2018 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter

Bjarne Joernsgaard. Foto: Chr. Hansen.

En stor del av de livsmedel vi köper innehåller färgämnen. De gör att vi tycker maten ser godare ut och smakare bättre. Men efterfrågan på naturligt framställda färgämnen är stor.

Chr. Hansen är ett danskt företag som bland annat framställer färgämnen. I ett projekt samarbetar de nu med Köpenhamns Universitet för att försöka hitta nya morotssorter som har så starkt pigment att det kan extraheras för att framställa färgämnen på naturlig väg.

– Kommersiella sorter av morötter har ett mycket begränsat innehåll av karoten på bara 0,0015 %. Men i NordGens samlingar har vi hittat viktiga genresurser som kan användas för att utveckla nya sorter med högre andel karoten, säger Bjarne Joernsgaard, Crop Science Manager på Chr. Hansen Natural Colors, som på bilden ovan undersöker morötter i fältförsök.

Stigande intresse

I projektet används lila och orange morötter från NordGens samlingar. Både konsumenter och producenter vill nämligen hellre ha naturliga färgämnen som baseras på juicekoncentrat från frukt och grönsaker än syntetiska varianter.

– Syntetiska färgämnen är billiga att producera i stora mängder och är ofta mer stabila än de flesta naturliga färgämnena. Men även om det finns syntetiska färgämnen som är fullständigt harmlösa debatteras det med jämna mellanrum om att många ämnen i maten kan vara allergiframkallande och skadliga för oss. Därför har det de senaste åren funnits ett stigande intresse för att ersätta de syntetiska färgämnena, säger Sabine K. Clausen som är ansvarig för forskningsprojektet.

Nytt påfund

Den orange moroten är faktiskt ett relativt nytt påfund. Den togs fram först på 1700-talet i Nederländerna men gjorde omedelbar succé när den nådde Norden. I NordGens samlingar finns mer än hundra sorters olika morötter, av vitt skilda färger. Och några av dem används nu i projektet med att ta fram mer naturlig mat.

Berättelsen om morötterna är bara en av många om hur NordGens arbete bidrar till nytta i samhället. Läs fler berättelser i vår broschyr som du kan ladda ner här.