HemVäxterNordGens resa i Asien fortsätter

NordGens resa i Asien fortsätter

Datum: 16.11.2018 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter
Hirs är en av de sex huvudsakliga grödor som ICRISAT hanterar. Ett stort antal sorter odlas varje år för karaktärisering, fröproduktion och forskning. Från vänster; ICRISAT Gene Bank Manager Vania Azevedo, Senior Scientist M. Vetriventhan och Scientific officer P. Naresh.

Hirs är en av de sex huvudsakliga grödor som ICRISAT hanterar. Ett stort antal sorter odlas varje år för karaktärisering, fröproduktion och forskning. Från vänster; ICRISAT Gene Bank Manager Vania Azevedo, Senior Scientist M. Vetriventhan och Scientific officer P. Naresh.

Efter förra veckans besök i Thailand, är NordGen nu i Indien för att träffa  genbanker här. Våra representanter har besökt the national NBPGR i Dehli och the international ICRISAT in Hyderabad. Detta är center med avancerade möjligheter att bevara frön både in vitro och genom kryokonservering. Dessutom finns här laboratorier för genetiska och andra sorters undersökningar av materialet som bevaras.

 

– Vi kan se att vi har många områden som förenar oss. Jag är också väldigt tillfreds med att höra att båda institutionerna som vi besökt planerar att deponera fler fröer i Svalbard Global Seed Vault inom den nära framtiden, säger Lise Lykke Steffensen, NordGens direktör som också är sekreterare i Frövalvets internationella rådgivningspanel.

– Båda institutionerna har välskötta samlingar, välutvecklade metoder och avancerad utrustning. För oss på NordGen är det särskilt intressant med deras kunskaper om grödor som ärtor och medicinal- och aromatiska växter samt deras erfarenhet av in vitro bevarande. Vi ser fram emot ytterligare kunskapsutbyte inom dessa områden, fortsätter hon.

Grön oas mitt i staden

Indian Council of Agricultural Research (ICAR) ligger, tillsammans the National Bureau of Plant Genetic Resources (NBPGR) och den nationella växtgenbanken mitt i Delhi. Den utgör en grön oas i den hektiska staden. Med sina 438 000 fröaccessioner som förvaras vid  -18 grader, är NBPGR en av de viktigaste nationella genbankerna i hela världen.

NordGens direktör Lise Lykke Steffensen fick ett varmt välkomnande till National Bureau for Plant Genetic Resources av Direktör Dr Kuldeep Singh
NordGens direktör Lise Lykke Steffensen fick ett varmt välkomnande till National Bureau for Plant Genetic Resources av Direktör Dr Kuldeep Singh

– Att hålla fröna såhär kalla kostar oss en förmögenhet. Men vi är glada att se att vårt land väljer att prioritera att ta väl hand om sina genetiska resurser. säger NBPGR:s direktör Dr Kuldeep Singh.

Eftersom många tropiska och subtropiska grödor inte har så kallade ortodoxa frön, som kan bevaras i minusgrader, har NBPGR också många grödor bevarade in-vitro och i kryotankar. Närmare 13 000 accessioner av en mängd olika grödor bevaras med kryokonservering, vilket gör NBPGR till en av världens största växtgenbanker med kryokonservering.

Campus med konstgjorda sjöar

International Crop Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) ligger i Patancheru utanför Hyderabad. Här finns försöksodlingsfält, levande genbankssamlingar, kontor, laboratorier, gästlägenheter och även fem konstgjorda sjöar som samlar omkring 200 fågelarter och många hängivna fågelskådare.

Indiens kunskapscenter för genetic (CEG) finns också vid ICRISAT. Centrat har en mängd pågående projekt inom genetik och molekylär förädling av ICRISATs huvudsakliga grödor. CEG arbetar även med att göra sekvenseringar, informationsarbete och kompetensutveckling, särskilt gentemot nationella jordbruksforskningscenter (NARS). Detta sker även i Africa, där ICRISAT är djupt involverade med flera olika länder.

Säkrar frön på Svalbard

Både NBPGR och ICRISAT har skrivit under avtal för att lägga in frön i Svalbard Global Seed Vault. Under tiden som ICRISAT har säkerhetskopierat nästan alla sina frön till Frövalvet, har NBPGR precis inlett sin process.

– Omkring 26 000 NBPGR accessioner finns redan i Planttraktatens multilaterala system, och vi hoppas att kunna börja skeppa en stor del av dessa frön redan under nästa år, säger NBPGR:s direktör Singh.

ICRISAT har redan lagt in mer än 100 000 fröprover i Frövalvet, vilket gör detta CGIAR-center till en av de största depositörerna.  Förutom att lägga in vanliga säkerhetskopia på frön har ICRISAT även lagt in fröprover som ska användas för att kontrollera livslängden på fröer i Frövalvet.

ICRISATs genbanksledare Vania Azevedo and frötekniker Ovais Peerzada visar lokalerna för frölagring
ICRISATs genbanksledare Vania Azevedo and frötekniker Ovais Peerzada visar lokalerna för frölagring

– Vi skulle också vilja samarbeta med NordGen och andra genbanker kring ett bredare projekt för att undersöka hur länge ett frö kan överleva, säger ICRISATs fröbanksdirektör Dr Vania Azevedo, samtidigt som hon visar NordGen runt deras lokaler för frölagring.

– Nyligen installerade vi solceller på tenet till kontors- och genbanksbyggnaden. Det sparar ungefär 70% av våra elektricitetskostnader. Vi kommer att kunna räkna in installationskostnaden på 5-7 år, säger hon.

Vill lyfta durra och hirs

ICRISAT fokuserar särskilt på sex grödor; durra, pärlhirs, fingerhirs, kikärtor, duvärt och jordnötter. Dr Joanna Kane-Potaka, som är Assistant Director General, berättade om ICRISAT:s initiativ som lyfter durra och hirs under slogan “Smart for you (as a consumer), smart for the planet and smart for the farmer”.

– De här arterna har så många fördelar jämfört med andra mer industriella grödor. Vi försöker uppmuntra bönder i tropikerna att odla dessa grödor och samtidigt stimulera hela odlings- och marknadskedjan, från tillgång till frön nya produkter och hur dessa marknadsförs, säger hon.