HemVäxterSista chansen för i år att fynda kulturhistoriska frön från NordGen

Sista chansen för i år att fynda kulturhistoriska frön från NordGen

Datum: 30.04.2020 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter
En humla kryper på en lila borstnejlika.

Borstnejlikan Skällsäter har NGB-nummer 23652

Om en månad, den siste maj, stänger vi fröförsäljningen i vår webshop för den här gången. Har du inte redan gjort din beställning finns det fortfarande många spännande växter kvar att välja mellan.

NordGens årliga fröförsäljning är ofta en väldigt populär tillställning. Redan första natten brukar vi få in närmare hundra beställningar från odlingsälskare som hängt på det virtuella låset till webshopen. Eftersom vi inte är en kommersiell fröfirma och försäljningen inte är vårt huvuduppdrag säljer vi ibland slut på fröer. Men än finns det mycket spännande kvar att köpa.

– En del har tyvärr sålt slut men då har vi fyllt på med nya sorter så det kan vara en idé att gå in och titta igen. Som vanligt har bönor, ärtor och blommor varit populära. Allra populärast har lejongapet “Fröjel” varit. Men även miniknölarna av potatis har det varit strykande efterfrågan på. Totalt har vi skickat ut närmare 4 000 fröprover, säger Merete Madslund, ansvarig för webshopen.

När webshopen stängt kommer vi arbeta med att uppdatera utseendet på den så att det blir lättare att hitta bland sorterna och lägga sin beställning när webshopen öppnar på nytt den 1 mars 2021.

Gör en viktig insats

För NordGen är det en självklarhet att erbjuda den här servicen till odlingsintresserade i de nordiska länderna. Det bästa sättet att bevara genetiska resurser är nämligen att se till att de används.

– Vi vill gärna skicka ett stor tack till de som beställer fröer från oss. Genom att odla våra fröer och potatisar upprätthåller odlarna vårt nordiska odlade kulturarv och de gör dessutom en viktig insats för den biologiska mångfalden, säger Jette Nydam Hansen, genbankskurator på NordGen.

Gå till webshopen genom att klicka på den här länken.