HemSvalbard globale frøhvelvStörsta fröinläggningen någonsin planeras i Frövalvet nästa vecka

Största fröinläggningen någonsin planeras i Frövalvet nästa vecka

Datum: 18.02.2020 Författare: Sara Landqvist Kategori: Svalbard globale frøhvelv
Svalbard Global Seed Vault. Foto: NordGen

Svalbard Global Seed Vault. Foto: NordGen

Den här tiden på året når solens strålar äntligen bergstopparna runt Longyearbyen på Svalbard. Solens återkomst sammanfaller i år med Svalbard Global Seed Vaults hittills största fröinläggning, sett till antal depositörer. Vid inläggningen, som är planerad till tisdag nästa vecka, kommer över 60 genbanksrepresentanter från hela världen att delta, liksom den norska premiärministern och flera av FN:s ambassadörer för de Globala målen för hållbar utveckling (SDG).

Den senaste tiden har vi sett flera rapporter slå larm om att den biologiska mångfalden minskar snabbare än någonsin förut. Mångfalden av växter som behövs för att producera vår mat är inget undantag. Med tanke på detta är Svalbard Global Seed Vault viktigare nu än någonsin förut, som ett säkerhetsnät för världens genbanker. Tisdagen den 25:e februari 2020, välkomnar Svalbard Global Seed Vault genbanksrepresentanter från hela världen till Longyearbyen för att diskutera framtidens utmaningar. Genbankerna har samtidigt möjligheten att lägga in säkerhetskopior av sina frön i Frövalvet.

Åsmund Asdal, frövalvskoordinator, NordGen Aldrig tidigare i Frövalvets 12-åriga historia har så många institutioner lagt in frön på samma gång. Vi räknar med att ta emot mer än 65 000 nya fröprover från 36 olika genbanker. Det här är en fantastisk nyhet och ett viktigt steg för att säkra världens mångfald av jordbruksväxter, säger Åsmund Asdal som är NordGens frövalvskoordinator.

Fullspäckat program

Tisdagens program för de inbjudna gästerna inkluderar en konferens med temat ”Genetisk mångfald för mer motståndskraftiga jordbrukssystem”, en fröinläggningscermoni samt middag på kvällen. Innan representanterna åker på onsdagen bjuds de även in till ett besök i en gammal gruva som var föregångaren till Frövalvet, samt en presentation av en rapport som undersökt hur frön som legat i gruvan sedan 1984 klarat sig.

Dagarna innan arrangemanget kommer den rådgivande panelen till Svalbard Global Seed Vault, som sammankallas av NordGen, att ha sitt möte i Longyearbyen. Under tisdagen kommer den norska premiärministern Erna Solberg ha ett separat program för sina kollegor i SDG-gruppen. Efter arrangemanget kommer ECPGR:s Exekutiva Kommitte att anordna sitt femtonde möte. Mediarepresentanter har bjudits in för att rapportera från händelserna.

Svalbard Global Seed Vault har byggts och ägs av Norge. Det förvaltas i ett unikt partnerskap mellan det norska Mat- och Lantbruksdepartementet, NordGen och den internationella organisationen Crop Trust.