HemVäxterTa med mobilen i midsommar och försök fånga en vild släkting

Ta med mobilen i midsommar och försök fånga en vild släkting

Datum: 22.06.2018 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter

Är du en av dem som, enligt svensk tradition, går över gärdsgårdar och plockar blommor i midsommarnatten? Glöm då för allt i världen inte att ta med dig mobilen! Med en enkel bild på dina växtfynd kan du både lära dig mer om vad du hittat och hjälpa forskare.

iNaturalist är en av världens mest populära natur-appar som hjälper dig att identifiera växter och djur i din omgivning. Genom att använda appen för att skicka in en bild och GPS-koordinater på ditt fynd ansluter du till ett sällskap om över 1 miljon forskare och naturintresserade som kan lära dig mer om naturen. Dokumentationen som delas på plattformen bidrar dessutom till att forskare får bättre data att arbeta med.

– För oss forskare är det en otrolig hjälp att få in dessa observationer över var olika sorters växter finns. Genom att engagera den naturintresserade allmänheten får vi snabbt in data som annars skulle ta oss många år att samla in. Och i gengäld kan vi berätta mer om observationen, säger Anna Palmé som är växtexpert med särskilt ansvar för projektet Vilda Kultursläktingar på NordGen.

Vilda kultursläktningar, eller Crop Wild Relatives, är ett internationellt projekt som syftar till att kartlägga vilka släktingar till våra odlade grödor som finns i det vilda. Dessa släktingar kan bära på viktiga egenskaper som kan behövas för att säkra att vår matproduktion och stå emot ett förändrat klimat eller nya växtsjukdomar. Därför bör ditt andra steg efter att du laddat ner iNaturalist-appen vara att lägga in nordiska Crop Wild Relatives.

– På så sätt kan allmänhetens observationer hjälpa oss i projektet, förbättra bevarandet av vilda kulturväxtsläktingar och i förlängningen även bidra till att säkra en bättre beredskap för vår framtida matproduktion, säger Anna Palmé.

Den som plockar blommor och går över gärdsgårdar på midsommarnatten sägs få drömma om sin tillkommande. Men nog måste vissheten om att du bidrar till en mer hållbar värld i framtiden vara snäppet bättre än det?

Läs mer om iNaturalist här och ladda ner appen där du vanligtvis hittar appar! Men glöm inte att lägga till nordiska Crop Wild Relatives. Då får du hjälp med artnamn och kan vara med i en community med likasinnade amatörbiologer som intresserar sig för vilda kulturväxter.