HemVäxterIn vitro-laboratoriet

In vitro-laboratoriet

In vitro-samling av potatis

Nordiskt Genresurscenter har ansvar att bevara nordiska potatis (Solanum tuberosum L.). NordGens in vitro-samling innehåller 76 potatisaccessioner från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Moderna sorter, förädlingslinjer och lantsorter finns representerade i samlingen som förvaras och hanteras i vårt in vitro-laboratorium. In vitro-potatiskloner lagras i sterila förhållanden vid 12ºC i klimatkammare och materialet är fritt från virus och andra patogener.
En back-up för NordGens samling av potatis skapades i början av 2015. Värd för back-up är företaget In vitro Plant-tech AB i Malmö.

Det finns goda möjligheter att öka NordGens in vitro-arbete med andra vegetativt förökade arter.

In vitro-material för distribution

In vitro-material kan beställas av forskare och institutionella kunder året runt. Laboratoriet  producerar också potatissticklingar för produktion av miniknölar som distribueras till hobbyodlare på våren.

Listan över potatisaccessioner som bevaras i vårt in vitro-lab finns här.

För att beställa in vitro-plantor och miniknölar besök webbsidan för potatis beställningar.

Utbildning och övning

Laboratoriet har varit involverat i många kurser som genomförts på NordGen. Deltagarna i dessa kurser har varit internationella representanter som arbetar med växtgenetiska resurser. Laboratoriepersonalen håller föredrag och ger demonstrationer av laboratoriemetoder och praktiska aspekter av in vitro-kultur och DNA-analyser.