Fröbeställningar för forskning

Närbild på gurkfrön som ligger på en våt pappersbit och har börjat gro.

Hela den nordiska frösamlingen om cirka 33 000 fröprover finns tillgänglig för professionella användare genom beställning via vårt datasystem SESTO. Genom att registrera dig som användare kan du själv söka och beställa de accessioner som är relevanta för ditt syfte.

De fröbeställningar som kommer in till oss hanteras i den ordning de kommer in. Beroende på vilken arbetsbelastning vi har i vårt frölaboratorium kan det ta upp till fyra veckor innan fröproverna levereras. Innan fröproverna levereras måste du acceptera och skicka in ett avtal som reglerar hur du får använda fröerna.

Läs avtalet här Gör din fröbeställning här

Potatisbeställningar

Varje år producerar NordGen även miniknölar av de nordiska potatissorterna. De kan beställas av växtförädlare, forskare, muséer och andra professionella användare från och med den 1 februari. Beställning görs via mail till Pawel Chrominski, se kontaktuppgifter nedan.

In vitro – material av potatisar distribueras året om men innan distribution behöver vi ofta uppföröka materialet. Vi ber dig därför ha överseende med att det i vissa kan ta upp mot tre månader innan vi kan skicka din beställning.

Potatis levererade från NordGen är virusfria och producerade enligt EUs sundhetsregler för växter. Innan beställningen kan göras behöver användaren skriva under och skicka in ett avtal som reglerar hur materialet får användas.  Tyvärr är det på grund av gällande regler inte möjligt för oss att distribuera potatis till Norge.

Potatissorter som kan beställas under 2020

 

Kontakta oss gärna om du har några ytterligare frågor.

Mohammad El-Khalifeh på NordGen tittar in i kameran och bläddrar bland fröpåsar.Mohammad El-Khalifeh
Ansvarig för fröbeställningar
+46 723-053 665
mohammad.el-khalifeh@nordgen.org

 

 

 

Man i labrock sitter i NordGens in vitro lab.Pawel Chrominski
Ansvarig för potatisbeställningar
+46 735-258 425
pawel.chrominski@nordgen.org