Välkommen till NordGens butik

Den 1 november öppnar NordGens julbutik med bland annat möjlighet att beställa fina presentförpackningar med frön från de nordiska länderna. Mellan den 1 mars och den 31 maj har hobbyodlare möjlighet att beställa fröer och miniknölar av potatis från NordGen. När du handlar hos oss bidrar du till att bevara vår biologiska mångfald och vårt odlade kulturarv. Dessutom får du möjligheten att odla en gröda som inte längre finns kommersiellt tillgänglig.

Tänk på detta innan du handlar

 

Presentförpackningar

Här hittar du NordGens populära presentförpackningar med utvalda frön från NordGen.

Sponsra en växt i fält

T-shirts

Guidad tur 2024

Guidad tur i NordGens växthus och trädgård 13 juni 2024

Böcker

Genom att beställa frön från oss och ta hand om dem i din trädgård bidrar du till att bevara en odlingstradition, som i många fall är hundraårig. De växter vi har i vår butik kan du inte hitta hos kommersiella aktörer och de är särskilt anpassade för vårt nordiska klimat med långa, ljusa somrar och en kort odlingssäsong. Spara frön från växterna efter säsongens slut så att den beställning du gör idag kan bidra till att bevara vår nordiska genetiska mångfald av kultursorter även i framtiden.

Innan du handlar

Till att börja med är det bra att vara medveten om att NordGen är en genbank och inte en kommersiell fröfirma. Priset vi tar ut för fröer och potatisar täcker bara våra administrativa kostnader för porto och hantering. Våra resurser för att ta hand om fröbeställningar från privatpersoner är begränsade. Detta kan leda till att vissa varor tar slut. För att fröerna ska fördelas så rättvist som möjligt får varje beställare endast beställa en påse av varje sort och max 10 olika sorter. Du kan räkna med en leveranstid på mellan 7 och 10 dagar. Undantaget är potatis som vi skickar ut först när risken för frost är över – se nedan. Vi hoppas på er förståelse för detta.

Alla som beställer varor från oss måste acceptera våra villkor för köp av frön och potatis, t-shirts och övriga varor. Du kan läsa alla villkor här.

Beställningarna skickas i Jiffypåsar som är återvinningsbara och FSC-certifierade.

När du handlar frön och potatis

Särskilda internationella bestämmelser gäller för beställning av frön och potatis i vår onlinebutik. Liksom alla andra genbanker följer NordGen strikta bestämmelser om hur växtmaterial ska göras tillgängliga för övriga samhället. Växtmaterialet görs tillgängligt för att bidra till kunskapsutveckling inom forskning och utbildning. Det betyder att syftet med att sälja fröerna är att du ska få erfarenhet av att odla de arterna och dess genetiska mångfald samt lära dig mer om vårt gemensamma nordiska kulturarv. På grund av detta behöver du acceptera våra villkor för att handla frön och potatis via vår onlinebutik. Här ingår bland annat att du går med på att inte sälja vidare det du köper här.

Särskild när du handlar potatis
När du beställer potatis får du 3–5 miniknölar per sort. Om du beställer potatis, rekommenderar vi att du gör två separata beställningar eftersom potatis är frostkänsliga och du får räkna med lite längre leveranstid än fröpåsar. Vi skickar dina potatis så fort det blivit lite varmare.

På grund av gällande växtskyddsbestämmelser är det tyvärr inte möjligt att distribuera sättpotatis från NordGen till Norge. Men du kan ta kontakt med Norsk Genresurscenter för mer information om Norges genbank för potatis.

Användning av personuppgifter

När du handlar i NordGens onlinebutik accepterar du NordGens personuppgiftspolicy och att NordGen behandlar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen. Uppgifterna behandlas elektroniskt av NordGen och lagras enligt gällande arkiveringsregler för myndigheterna. NordGen sparar allmänna kontaktuppgifter om kunder för att kunna leverera varor som vi lovat. Uppgifterna hanteras konfidentiellt och delas inte med andra.

Kontakt

Vid frågor om dina beställningar eller annat som rör onlinebutiken, kontakta oss på butik@nordgen.org.

contact icon

butik@nordgen.org