HemVäxterBortglömd Öländsk vetesort flyttar in i bageriernas finrum

Bortglömd Öländsk vetesort flyttar in i bageriernas finrum

Datum: 25.07.2018 Författare: Sara Landqvist Kategori: Växter

Luftigt, mustigt och med fantastiska bakegenskaper. I bagarnas värld haglar komplimangerna över bröd som bakats med Ölandsvete – denna glömda, gamla vetesort som nu fått en renässans.

Allt började 1995. Då kom forskaren och växtförädlaren Hans Larsson till NordGen och fick fröprover från gamla sorters spannmål som vi bevarat. Han sådde fröna, skördade dem, malde dem och bakade med dem. Kärleken till mjölet var ögonblicklig. Denna kärlek spred han sedan vidare.

– Först blev Ölandsvetet populärt i Danmark. Sedan bakade en TV-kock med det i Sverige så då blev det pådrag där också. Jag tror att det är smaken som gör det speciellt, säger Hans Larsson.

Stor hyllarskara

Idag är kärleken till det tidigare bortglömda vetet större än någonsin .
Christine Heger tillhör hyllarskaran.

– Jag är väldigt förtjust i Ölandsvete. Med Ölandsvete får degen en härlig elasticitet och bröden får en fin volym. Dessutom gillar jag smaken som är lite nötig och söt, säger Christine som driver företaget Bröd & Kvarn vars röda tråd är mjöl i olika former. Genom det säljer hon kvarnar, skriver böcker, bloggar och håller i surdegs- och bakkurser.

Ölandsvete odlades flitigt fram till 1900-talets början men valdes bort när
förädlingen fokuserade mycket på att öka avkastningen. Men då förlorades andra viktiga egenskaper, som den höga proteinhalt man hittar i Ölandsvete. Det lämpar sig dessutom särskilt väl för ekologisk odling eftersom stråna blir höga och därmed gör det svårt för ogräs att etablera sig.

– De gamla lantsorterna har även högre mineralhalt och mer antioxidanter, säger Hans Larsson och får medhåll av Christine Heger som lägger till att många upplever att de mår bättre när de äter de äldre vetesorterna.

Används av finaste bagerierna

Idag säljs Ölandsvete dyrt och används av de finaste bagerierna. Bland annat kan man köpa Ölandsbullar på New York Central. Det har även exporterats till Tyskland

Inte illa för en vetesort som för inte så länge sedan var helt bortglömd och bara fanns hos oss på NordGen.

Berättelsen om Ölandsvetet är bara en av många om hur NordGens arbete bidrar till nytta i samhället. Läs fler berättelser i vår broschyr som du kan ladda ner här.