HemUncategorized @skandNordGens personal lärde sig mer om databassystemet GrinGlobal

NordGens personal lärde sig mer om databassystemet GrinGlobal

Datum: 01.02.2019 Författare: Sara Landqvist Kategori: Uncategorized @skand, Växter

Vi på NordGen talar ofta om att vi bär på ansvaret för en ovärderlig skatt – den genetiska mångfalden av nordiska grödor och deras vilda släktingar. Men samtidigt skulle alla våra tiotusentals frön som lagras i alla våra hundratals frysar bli helt värdelösa utan informationen som hör till, den som beskriver varje frös egenskaper. Om frysrummet är genbankens hjärta är datasystemet dess hjärna.

Ett rum fullt av koncentrerade växtexperter och IT-personal, vintergrått utanför fönstret och ett virrvarr av sladdar och skärmar. Det är kurs i NordGens lokaler i Alnarp och ett helt nytt databassystem, GRIN-Global, ska förstås.
Det är ganska komplicerat arbete och mycket intensiva dagar så vi är nog alla lite trötta i huvudet, säger Martin Reisinger som leder kursen i en av de korta pauserna.

Bästa alternativet

Martin Reisinger kommer från Maryland och är en databaskonsult kontrakterad av USDA, motsvarigheten till jordbruksverket i USA. USDA har, tillsammans med den internationella organisationen Crop Trust, utvecklat GRIN-Global, som så småningom ska ersätta NordGens nuvarande datasystem SESTO som börjar bli föråldrat.
Det finns några olika sorters system för den typen av datahantering som genbanker behöver. Vi har gjort en grundlig utredning kring vilka som kunde vara aktuella för NordGens del och kommit fram till att GrinGlobal var det bästa alternativet. Det är många andra genbanker som använder det här systemet och det finns en välutvecklad support om vi skulle behöva hjälp, säger NordGens växtexpert Jan Svensson som är jobbar med övergången från SESTO till GRIN-Global.

Lagrar viktig information

Databassystem är viktiga för genbankers arbete av flera anledningar; de lagrar information om vilka frön vi har, hur många som finns i våra lager, var de kommer ifrån, när de samlats in, vilka egenskaper de bär på och hur ofta de skickas ut till forskare, förädlare och andra som efterfrågar dem. Utan ett databassystem skulle vi arbeta i blindo.
När genbanker lägger så mycket energi på att odla, skörda och bevara frön från alla dessa olika grödor är det otroligt viktigt att hålla reda på vad man faktiskt gjort. Här blir databassystem som GRIN-Global ett väldigt viktigt verktyg. Det är bra mycket mer effektivt än att arbeta i ett Excel-dokument, säger Martin Resinger innan han återvänder till virrvarret av sladdar, skärmar, variabler och koncentrerad personal i NordGens vintergråa konferensrum.