NordGen-ledda 3MC-projektet på Peräpohjola marknad i Torneå

Plats: Torneå

Datum: 2 juli 2022

Tid: 12.00 - 16.00

 
 

På lördag den 2 juli är det dags för Peräpohjola marknad, och då kan alla som befinner sig i Torneå klappa kor av rasen nordfinsk boskap. På Tornedalens museum berättar veterinär Ossi Kemppainen om de spännande räddningsinsatserna han höll i för att rädda rasen från att dö ut. Tillställningarna på museet och marknaden är kostnadsfria och öppna för allmänheten.

På Tornedalens museum, i samband med utställningen om nordiska fjällboskap – som skapats tillsammans med det NordGen-ledda tvärvetenskapliga projektet 3MC – Nordiska fjällboskap – berättar veterinären Ossi Kemppainen om sina upplevelser från räddningsoperationen av rasen nordfinsk boskap. Bland annat delar han med sig av en hittills okänd historia om en hemlig insemination, som ägde rum för mer än 40 år sedan.   

Träffa veterinären kl 12.00 den 2 juli på Tornedalens museum. Deltagarna är också mer än välkomna att dela med sig av sina historier om fjällkor. Tillställningenhåller på i ungefär en timme och hålls på finska. Under dagen anordnar Tornedalens museum även följande fjällko-relaterade evenemang:

  • 12.00–15.00 Workshop: Kor av kottar. Museets jungfrudans (stenlabyrint) förvandlas till en äng full med kor av kottar! Kom och gör din egen ko!
  • 14.00 (finska) & 15.00 (svenska) Guidade visningar av museets utställning om de nordiska fjällboskapen

Träffa Ilmari Majuris kor på marknaden på lördagen den 2 juli,  intill det gamla rådhuset. 

Foto: Hilja Solala