HemHusdjurSnälla och tåliga men hotade brunbin blir allt vanligare bi-syssla

Snälla och tåliga men hotade brunbin blir allt vanligare bi-syssla

Datum: 01.08.2018 Författare: Sara Landqvist Kategori: Husdjur

Arg som ett bi? Knappast. Möt vårt nordiska bi som är lugnt, produktivt och inte räds att fortsätta flyga när temperaturen sjunker. Nu ökar intresset i Europa för våra nordiska bin.

Det hörs ett fridsamt surrande från kuporna som innehåller tusentals bruna bin – vår nordiska biras som under hundratals år anpassat sig till ett kallare klimat men idag riskerar att dö ut. Tillsammans med Norges Birøkterlag har NordGen jobbat hårt för att rädda de bruna bina. Bland annat har ett nätverk för biodlare grundats och en bevarandeplan utarbetats. Arbetet har gett resultat. Enligt Tor Erik Rødsdalen, som leder Norski Brunbielag, ser framtiden för det nordiska brunbiet ljusare ut nu än på länge.

– Vi hinner inte producera tillräckligt många brunbin till alla de som efterfrågar dem. I stora delar av Europa finns det ett enormt intresse för att köpa drottningar från oss just nu. Hade vi bara haft möjligheten att odla upp 1 000 stycken hade de sålts direkt, berättar Tor Erik Rødsdalen när han pysslar om sina gaddförsedda vänner, obekymrat klädd i shorts.

Kritiskt hotade

Tor Erik Rødsdalen har nästan 200 bisamhällen i Rena, nära Lillehammer i Norge. De senaste 40 åren har han uteslutande odlat bruna bin (eller svarta eller mörka bin som de också kallas). Det är den bisort som ursprungligen fanns i Norden,innan sorter som Buckfast importerades. Idag är de bruna bina kritiskt hotade, även om det finns ett bestånd i Norge, där honungen från de bruna bina också marknadsförs aktivt.

– Bevarandet av det bruna biet är inte ett museumsarbete. Det bruna biet ska ha en god hälsa och vara produktivt. På så vis kan vi få fler att välja att odla det och därigenom säkra dess framtid, säger Linn Fenna Groeneveld som är husdjursexpert på NordGen.

Viktiga pollinatörer

Bin i alla former är viktiga pollinatörer. Skulle de försvinna ger det långtgående konsekvenser för hela vår matproduktion men även ekonomin. Bara i Norge är honungsproduktionen i sig värd 200 miljoner norska kronor.

Det finns med andra ord många anledningar att odla bruna bin och framförallt att köpa honungen från dem!

Berättelsen om brunbina är bara en av många om hur NordGens arbete bidrar till nytta i samhället. Läs fler berättelser i vår broschyr som du kan ladda ner här.